Een kwartiertje met Tom Wierts, OKRA landschapsarchitect

Wat doet een landschapsarchitect?

Een landschapsarchitect ontwerpt het merendeel van wat je in de buitenruimte ziet. We implementeren daarin de voorwaarden voor een prettige leefomgeving, die toekomstbestendig en aanpasbaar is, maar ook een zekere eigenheid heeft. Als landschapsarchitect probeer je een ontwerp te maken waarin alle noden van de omgeving een plek kunnen krijgen, en dat daarnaast aan alle technische voorwaarden voldoet. We kijken hiervoor hoe de buitenruimte zich verhoudt tot de gebouwen op de site. Dit doen we door nauw samen te werken met de andere architecten om zo meer beleving te creëren. Een woonsite kan je dus zien als een biotoop waarin buitenruimte, architectuur, mens, dier en natuur met elkaar samenhangen en niet allemaal losse elementen zijn.

Hoe hebben jullie dit aangepakt voor Het Academisch Kwartier?

We hebben bestudeerd welke historische elementen een eigenheid gaven aan de site. Deze hebben we behouden in ons ontwerp. Zo gebruiken we de hoofdingang van het vroegere schoolgebouw nu ook als entree van de site. We zetten daarmee de deuren van de oude school open voor de Lierenaars, maar laten we toch vooral een gevoel van rust en geborgenheid primeren.

We wilden de site hierbij vooral leesbaar en toegankelijk maken. Daarom ontwierpen we een systeem met twee publieke assen: eentje die loopt van de Berlaarsestraat tot de De Heyderstraat, de andere haaks hierop vanuit het Kluizeplein. Deze routes zijn doorgangen voor voetgangers en fietsers die het hele gebied doorwaadbaar maken vanuit de omliggende straten. Op deze manier breiden we het stedelijke weefsel van Lier uit, zodat de buurt kan meegenieten van deze groene oase.

Van welke faciliteiten kunnen de bewoners straks genieten?

In totaal zijn er op de site vijf verschillende pleinen en/of tuinen, zowel publiek als privé, die elk voorzien zijn van beplanting en zitgelegenheden. De twee assen vormen de verbindingspaden tussen de tuinen. De specifieke invulling van elk plein stemden we af op de noden van de toekomstige bewoners. Zo is het Barbara Vettersplein een plek waar ontmoeten centraal staat, op het terras van restaurant Neon of in de gezellige broodjesbar bijvoorbeeld. De tuin verderop wordt gekenmerkt door een gemeenschappelijke serre en moestuin. Het Willem I-plein is dan weer een weelderige plaats met siergrassen en bloeiende planten waar je naar hartenlust kan ontdekken en bewegen. In de tuin nabij het Kluizeplein komt een buurtpaviljoen, dat ingezet kan worden voor het organiseren van activiteiten. Zo leggen we de verbinding tussen de buurt en de bewoners van Het Academisch Kwartier.

Alle appartementen van Het Academisch Kwartier zijn gericht naar deze groene buitenruimtes. Dit zorgt voor heel veel licht en lucht in de appartementen, waardoor je als bewoner een groot ruimtegevoel ervaart dat je op niet veel plaatsen in een stad hebt.

Welke beplanting zal je in Het Academisch Kwartier kunnen aantreffen?

We maken veel gebruik van siergras, dat we combineren met vaste planten en plukfruit. Zo kunnen de bewoners genieten van appels, peren en bessen uit hun eigen tuin. Het aanplantingsplan wordt opgemaakt zodat er gedurende de vier seizoenen een fijne beleving is. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor planten met een kleurrijk herfstblad en zoeken we naar bomen met sierlijke wintersilhouetten. Door een goede combinatie aan planten zorgen we ervoor dat bijen het hele jaar door voldoende nectar en stuifmeel hebben. Hierdoor verkrijgen we bloeiende planten van maart tot en met november en vergroten we de biodiversiteit.


Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.