Ontdek de buurt

Charme en gezelligheid. In Pallieterstad Lier barst het ervan. De rijke geschiedenis, de aantrekkelijke terrasjes en de prachtige, groene stadsvesten maken van Lier dé hotspot om aangenaam te vertoeven. Vanuit Het Academisch Kwartier is het grenzeloos ontdekken van al het moois dat de stad te bieden heeft.
Het Academisch Kwartier, de buurt voor de tijd van je leven.
 • ACA Barbara Vettersplein 10
 • ACA Barbara Vettersplein 09
 • ACA Barbara Vettersplein 11

Uitblazen op het Barbara Vettersplein

Het Barbara Vettersplein is het kloppend hart van Het Academisch Kwartier. Hier staat ontmoeten centraal. Zo is het plein verbonden met één van de twee publieke assen die door de site lopen en kan de buurt meegenieten van plekken als de Kwekerij, Café Normal en Neon.

Restaurant Neon

Fan van gastronomisch tafelen? In de voormalige refter van de Normaalschool kan je genieten van culinair restaurant Neon. Chef-kok Nils Proost serveert er doorgedreven seizoensgebonden en lokale gerechten, met het oog op een nieuwe groene keuken. Wanneer de zon zich laat zien, is het heerlijk vertoeven op het terras op het Barbara Vettersplein, middenin Het Academisch Kwartier. Neon is de ideale combinatie van gastronomie, gezelligheid en duurzaamheid.

Foto’s: PHNX Agency - Michiel Cremers. Interieur vormgegeven door Dox Lier en Björn Verlinde, werken uitgevoerd door D Hulst.

Ontdek Restaurant Neon

Café Normal

In de Berlaarsestraat vind je Café Normal, een gezellige ontbijt- en lunchbar. In dit hippe buurtcafé kan je terecht voor verrassende verse gerechten, van Eggs Florentine tot een verrukkelijke Pulled Pork Burger. Ook voor een aperitief ben je hier aan het juiste adres, want de kaart staat boordevol lekkere fingerfood. Café Normal dankt zijn naam aan de locatie, de Normaalschool, en maakt deel uit van de incubator De Kwekerij.

Ontdek Café Normal

De Kwekerij

Dé creatieve broeikas voor ambitieuze ondernemers en makers. Deze inspirerende incubator biedt deelwerkplekken en ateliers aan voor wie het wil.

ONTDEK DE KWEKERIJ
 • ACA DE KWEKERIJ 03
 • ACA DE KWEKERIJ 04
 • ACA DE KWEKERIJ 02

De groene stadsvesten

Het uitgebreide fietsnetwerk in en rond Lier strekt zich uit langs de Grote en de Kleine Nete. Zo geniet je al fietsend van de natuur en het culturele erfgoed van de Pallieterstad en omstreken. Ook de vijf kilometer lange stadsvesten rond Lier zijn een ideale plek om even uit te waaien. De verscheidenheid aan bomen maakt deze gordel een echte groene long en zorgt voor rust in een prachtig kleurenpallet.

Groene Stadsvesten Lier

Concertzaal Jezuïetenkerk

Van kerkzaal naar concertzaal. Deze Jezuïetenkerk uit de 18e eeuw maakte deel uit van het voormalige klooster-retraitehuis van de paters Jezuïeten. Jammer genoeg werd het gebouw zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1924 terug in ere hersteld. Het verhaal van de vernieuwde kerk bleek van korte duur en in 1980 kwam het opnieuw leeg te staan … De kans voor een nieuwe invulling: de grootste Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. En naast muzikale lessen, kan je in de Jezuïetenkerk geregeld concerten en andere evenementen meepikken.

Bar Muza

Kom tot rust in hartje Lier en geniet van een heerlijk ontbijt, een lekkere lunch of diner bij Bar Muza. Of geniet van een deugddoend drankje op het zonnig terras omringd door weelderig groen. Je kijkt er alvast uit op de prachtige toren van de Lierse Jezuïetenkerk - de perfecte setting voor een gezellig familiefeest!

 • Bar Muza
 • Bar Muza 2

Liers Cultuurcentrum

Voor zij die graag een avondje cultuur opsnuiven, kan je terecht bij het Liers Cultuurcentrum. Met één van de grootste zalen in de regio, biedt het mogelijkheden naar unieke, grootse programma's binnen de podiumkunsten. Het cultuurcentrum presenteert een breed en toegankelijk aanbod als pop/rock, jazz, kleinkunst, humor, theater, dans, … Genoeg voor iedereen om van te proeven dus.

Els CULTUURCENTRUM

Cabane

Cabane is een sfeervol ingerichte koffie-, ontbijt- en lunchbar. Geniet van de overheerlijke direct trade Cuperus koffie en thee, huisgemaakte taarten, lokaal en seizoensgebonden gerechten, zoals croques, toasts, salades, … En breekt de zon door de wolken, dan is het aangenaam vertoeven op het zonnig terras in een groen kader.

Gevangenenpoort

De Gevangenenpoort werd in 1375 opgericht als onderdeel van de eerste stadsomwalling. Deze poort is het enig overblijvende deel van de oudste verdedigingsmuur met vijf binnenpoorten. Van in de 16e eeuw tot 1930 doet de poort dienst als gevangenis, vandaar ook de huidige naam. De Gevangenenpoort, vroeger Eeckelpoort of Eikelpoort, is een gotische stadspoort dat in 1728 verfraaid werd met met classicistische kenmerken.

 • Gevangenenpoort
 • Zimmertoren

Zimmertoren

De vroegere Corneliustoren uit de 14de eeuw, deel van de toenmalige stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd tot de Zimmertoren - in 1960 aangevuld met een paviljoen. Klokslag 12 uur verschijnen de jaartallen 1830-1930, het Belgisch wapenschild, de drie eerste koningen, het Lierse wapenschild en de zes burgemeesters die Lier bestuurden sinds de onafhankelijkheid van België. Een indrukwekkende bezienswaardigheid pal in het centrum van de stad!

Podiumacademie Lier

We brachten het al eens eerder op, de Jezuïetenkerk is de nieuwe thuis van de Podiumacademie van Lier. Het is een van de grootste academies voor Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen en streeft naar een kwalitatief, attractief en uitgebreid aanbod in de domeinen: muziek, woord en dans. Met meer dan 180 leerkrachten en medewerkers zorgen ze ervoor dat 3400 leerlingen hun capaciteiten in een stimulerende omgeving ontwikkelen en tonen aan een publiek.

Begijnhof

Het begijnhof in Lier dateert van 1258. Het is een typisch 13e-eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. De ingang in de Begijnhofstraat wordt geaccentueerd door een monumentale arduinen poort uit 1690. Deze staat onder toezicht van een terracottabeeld van de Heilige Begga, de patroonheilige van de begijnen. In 1998 was het groot feest want het Liers begijnhof werd dan erkend als UNESCO Werelderfgoed. Hier is het gezellig kuieren door de wirwar van straatjes.

Begijnhof 2

Stadspark

Het stadspark is een oase van rust midden in het centrum. Je kan er kuieren langs de vijver met witte voetgangersbruggen en genieten van een picknick op het grasveld. In het stadspark vind je ook een avontuurlijke speeltuin, een lig- en picknickweide met zonnetent en het vertelhuisje waar regelmatig verhalen verteld worden. Het Koffiehuisje biedt dan weer lekkere hapjes, dranken en ijsjes aan.

Sint-Gummaruskerk

De Sint-Gummaruskerk werd gebouwd op de plek waar eerst een Romaanse parochiekerk stond, gewijd aan Sint-Jan-de-Doper. De bouw van de Sint-Gummaruskerk begon in 1378 en duurde ongeveer 200 jaar. Zo komt het, dat de onderste geledingen zuiver gotisch zijn, de middelste barok, en de torenkap rococo. Een must-see tijdens je sightseeing in Lier.

 • St Gummaruskerk
 • St Gummaruskerk 2

Grote Markt

De Grote Markt vormt sinds de middeleeuwen het kloppend hart van Lier, dat in 1212 stadsrechten kreeg. Al eeuwenlang is ze het decor van kleine en grote gebeurtenissen, markten, processies, stoeten, evenementen en hoog bezoek. Weetje: Een heksensteen, een grote ronde steen, markeert volgens de overlevering de plek waar de laatste heks in Lier verbrand werd - tot 1842 vonden hier terechtstellingen plaats.

Lijkt Lier iets voor jou?

Ja! Ik wens een afspraak

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.