Een kwartiertje met Karel Baert (Projectmanager technieken bij CAAAP)

Wat is jouw functie binnen dit project?

Ik werk als projectmanager Technieken bij Caaap, de ontwikkelaar van Het Academisch Kwartier. Dat houdt in dat ik me vooral focus op alle technische installaties van de site: elektriciteit, HVAC en sanitair. Hier hou ik zowel op technisch, duurzaam als budgettair vlak de controle over. Samen met de architecten onderzoek ik al in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces welke technieken we precies willen gebruiken, omdat deze keuze vaak de indeling van ruimtes beïnvloedt. We gaan hiervoor future-proof te werk en kijken welke nieuwe, innovatieve en duurzame technologieën we kunnen implementeren. De ontwikkeling van dit project begon al enkele jaren geleden. We moesten dus vooruitziend zijn, zodat het Het Academisch Kwartier bij de oplevering nog steeds relevant is en nog vele jaren verder kan.


Welke technieken worden toegepast op de site?

De appartementen van De Lesselier en alle toekomstige gebouwen van de site zijn bijna-energieneutraal (BEN). Dit hebben we tewerkgesteld door verschillende technische ingrepen. Enerzijds beperken we de energievraag aan de hand van doorgedreven isolatie en beglazing. Anderzijds proberen we de energie zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo kozen we bijvoorbeeld voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Deze installatie onttrekt de warmte van de afgevoerde vervuilde lucht, om een minimaal energieverlies te hebben.

De site draait grotendeels op hernieuwbare, fossielvrije energie. Zo liggen er op de daken zonnepanelen die aangesloten zijn op de gemeenschappelijke teller. Deze energie gebruiken we voornamelijk voor de warmtepompen van de gemeenschappelijke verwarming. De energie die daarna nog over is, kan in de toekomst gebruikt worden voor elektrische laadpalen.

Voor maximaal comfort in de appartementen kozen we voor vloerverwarming/koeling. Hiervoor staan in de ondergrondse parking twee centrale warmtepompen die gekoppeld zijn aan een BEO-veld, het paradepaardje van de site.


Hoe werkt zo’n BEO-veld precies?

BEO staat voor boorgat-energie-opslag. Het systeem bestaat uit verticale boringen tot 150 meter diep in de grond. In dit volledig gesloten circuit stroomt water tussen de grond en de warmtepomp. In de winter onttrekken we hiermee warmte uit de bodem, waardoor de bodem gaat afkoelen. De onttrokken warmte gebruiken we dan voor de verwarming van de appartementen. In de zomer stoppen we de warmte terug in de bodem en onttrekken we de koude voor een passieve koeling van de ruimtes. Door deze regeneratie hebben we in de winter weer een opgewarmde bodem, zodat we voldoende warmte kunnen verdelen naar de bewoners.


Welke voordelen ondervinden de bewoners hiervan?

Het grote voordeel voor de bewoners is dat dit een bijna kosteloze verkoeling geeft. Door de uiterst efficiënte manier van temperatuurregulatie, heb je alleen energie nodig om de motor te laten draaien die het water in het circuit laat circuleren. Zo’n passieve koeling is veel energiezuiniger en duurzamer dan de traditionele actieve koelsystemen zoals airconditioning. Zo gaan we op een milieu -en budgetvriendelijke manier oververhitting van de appartementen tegen. Het onderhoud hiervan hoeft niet individueel te gebeuren, maar gebeurt op de centrale warmtepompen in de parking. De onderhoudstechnicus hoeft dus niet in elk appartement te sleutelen. Hiermee ontzorgen we de bewoners. De installatie in de appartementen is ook veel compacter dan bijvoorbeeld een klassieke luchtwaterwarmtepomp, waardoor de bewoners heel wat ruimte besparen. Bovendien is een ruimte met passieve koeling ook een stuk aangenamer om in te leven dan bij een klassieke airco met een koude luchtstroom. Zo zetten we in op maximaal wooncomfort voor de bewoners van Het Academisch Kwartier.


Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.