Een kwartiertje met voormalig Burgemeester Frank Boogaerts

Wat is de band tussen Lier en de Normaalschool?

Het project op de oude Normaalschoolsite is voor onze stad heel belangrijk. De stad kocht het aan nadat de vorige eigenaar, Artesis Hogeschool, verhuisde naar een nieuwe locatie. Het niet aankopen zou een onvergeeflijke fout geweest zijn. Dan zou die site alleen maar verloederd zijn. Dat kon niet gebeuren. Zij was opgericht tijdens het Hollands Bewind door Koning Willem 1 in de periode 1815 tot 1830. Die heette toen de Kweekschool en is later omgevormd tot Normaalschool. De kwaliteit van onderwijs was zelfs zo hoog, dat het dé Normaalschool van Vlaanderen werd.

Wat was belangrijk voor jullie bij de ontwikkeling van het project?

De opwaardering van de historische gebouwen. Van in het begin zeiden we dat de gebouwen die er nu staan zoveel mogelijk bewaard moeten worden, gerenoveerd moeten worden naargelang onze erfgoedeisen. Met in het achterhoofd dat wanneer we de gebouwen omgevormd hebben, er ook andere functies een thuis kunnen vinden. Het achterliggende idee is dat wanneer je binnenkomt, je meteen denkt: “Ah ja! Dat is hier de Normaalschool,” en dat is wonderwel geslaagd.

“Het achterliggende idee is dat wanneer je binnenkomt, je meteen denkt: “Ah ja! Dat is hier de Normaalschool,” en dat is wonderwel geslaagd.”

Vormt het project een meerwaarde voor de stad?

Achter de Sint-Gummaruskerk had je vroeger een bloeiende winkelstraat, wat nu eerder een verloren hoek is. Daar willen we wat aan doen door ook winkels en commerciële ruimtes op de Normaalschoolsite te voorzien zoals een detailhandel of horecazaken. Een heropleving van de buurt zeg maar. We willen ook kwalitatief wonen aanbieden, en dat op verschillende manieren. Van luxueuze lofts tot ruimere appartementen, evenals kleinere, of volledige woningen. Dit alles is afgestemd op zowel jonge gezinnen als ouderen, alsook op mensen die wensen te cohousen.

Daarnaast voorziet het project ook een incubator zodat jonge ondernemers uit de startblokken kunnen schieten zonder dat ze eerst zware investeringen moeten doen. De mix van verschillende activiteiten en verschillende woonvormen is voor mij zeker een grote meerwaarde.

Hoe reageerden de Lierenaars op het project?

Wanneer we het project voorstelden aan de ruime buurt was er weinig negatieve commentaar. De maquette werd goed onthaald en kreeg nog enkele werkpuntjes mee. Ik durf dit project echt een schoolvoorbeeld van participatietrajecten noemen. Door de feedback van buren hebben we bijvoorbeeld het aantal wooneenheden aangepast evenals de hoogte van enkele gebouwen. Het traject verliep niet altijd evident, maar uiteindelijk heeft het geleid tot de goedkeuring van de buurt en de stad. We kunnen trots zijn op deze mooie samenwerking.

Wat vind je persoonlijk van het project?

Ik vind dit het mooiste project dat ooit in Lier is gerealiseerd. Ik durf dat zeggen vanwege verschillende elementen: ten eerste de participatie met de buurt, het luisteren naar elkaar en het aanpassen waar nodig. Ten tweede: de verschillende functies die verweven zijn op de site en het terug uitbreiden van economische activiteit achter de Sint-Gummaruskerk. En de verschillende functies in de site zelf: wonen, werken, winkelen… Een heel mooi project, alleen al door de omvang.

Wat zijn volgens jou de drie grootste troeven?

Voor mij zijn de drie grootste troeven: de nabijheid tot het centrum, de verschillende mogelijkheden die aangeboden worden wat betreft woonmogelijkheden en wat ook heel belangrijk is, is dat er voor heel wat groen wordt gezorgd. De site zal doorwaadbaar zijn voor fietsers en voetgangers, van noord naar zuid en van oost naar west. Dus het is een heel open site met aandacht voor groen en stilte.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.