Welkom bij het Academisch Kwartier

Eind 2012 sloot de eeuwenoude Normaalschool in het hart van Lier haar deuren en bracht het een ongeziene opportuniteit om deze prachtige plek een tweede leven te geven.
ACA Normaalschool 03

De troeven van deze unieke site

 • Historische site in het hart van Lier
 • Hedendaags wonen
 • Architecturale diversiteit
 • Incubator voor startende ondernemers
 • Publieke pleinen
 • Groene stadstuinen
 • ACA Barbara Vettersplein 03
 • ACA Barbara Vettersplein 08

De eerste fase van dit project betreft tien unieke duplexappartementen in een deel van het bestaande schoolgebouw. In de daaropvolgende fases omvat het aanbod zowel renovatie- als nieuwbouwappartementen en woningen.

De leslokalen worden omgevormd tot hedendaagse woningen met bijzondere aandacht voor de origine van de plek. De voormalige speelplaatsen ondergaan een complete metamorfose tot publieke pleinen en groene stadstuinen.

Een groot deel van de historische gebouwen blijft bewaard. De bestaande bakstenen gebouwen getuigen niet alleen van een bruisend onderwijsverleden, ze geven deze plek ook haar kenmerkende uitstraling en zorgen voor een belangrijke architecturale diversiteit. Naast kwalitatief wonen voor een gevarieerde doelgroep, biedt Het Academisch Kwartier ook plaats aan enkele bruisende handelszaken.

 • ACA Normaalschool 06
 • Barbara Vettersplein 01
 • ACA De Kwekerij
We gaan voor een zachte renovatie: een harmonie tussen de rijkdom van de historische gebouwen en niet-destructieve ingrepen met kwalitatieve, duurzame en pure materialen die zich schikken naar het bestaande patrimonium.
Architect Niklaas Deboutte (META architectuurbureau)

Knap interieur

De eerste fase van dit ambitieuze stadsvernieuwingsproject, de Normaalschool, bevindt zich in het voormalige schoolgebouw aan de kant van de Berlaarsestraat. De eerste verdieping van het gebouw wordt gerenoveerd tot 10 luxueuze duplexappartementen met 2 of 3 slaapkamers.

De grote raampartijen in de Normaalschool zorgen niet alleen voor veel lichtinval, maar ook voor een intense beleving van binnen naar buiten. Om de buitenbeleving compleet te maken heeft ieder appartement een groot terras met veel privacy, een prachtig zicht en optimale zonoriëntatie. De hoogwaardige en stijlvolle interieurafwerking zorgt voor maximaal comfort. Samen met jouw persoonlijke interieurcoördinator kan je het interieur van jouw appartement inrichten volgens je eigen wensen en voorkeuren.

Multifunctionele site

De school mag dan wel haar deuren hebben gesloten, door de verscheidenheid aan toekomstige functies zal de plek opnieuw bruisen van het leven. Naast een divers aanbod van appartementen en woningen herbergt de nieuwe wijk ook een incubator, een buurtpaviljoen, stadslandbouwproject, enkele buurtwinkels en trendy horecazaken met gezellige terrasjes.

Incubator

Het oude schoolgebouw krijgt een nieuw elan door een incubator: een broedplaats voor startende ondernemers en creatievelingen in Lier. We willen zo een boost geven aan de lokale economie en een plek bieden waar jonge Lierse bedrijven elkaar kunnen vinden. Dit vullen we aan met coworking plaatsen en faciliteiten voor urban farming.

Ondernemen op het Academisch Kwartier?

Naast een divers aanbod van appartementen en woningen herbergt de nieuwe wijk in Lier ook een incubator, De Kwekerij. Een coworking space waar er deelplekken, brainstormruimtes en maakateliers worden aangeboden voor creatieve ondernemers

Meer weten over De Kwekerij

Aangenaam en bereikbaar

De site wil zoveel mogelijk troeven benutten en het gebied nieuw leven inblazen. Verschillende trage doorsteken naar omliggende straten zullen zorgen voor een aangename en gemakkelijk doorwaadbare plek.

In totaal komen er vijf verschillende pleinen en/of tuinen op de site die elk voorzien zijn van beplanting en zitgelegenheden. De twee publieke assen vormen de verbindingspaden tussen deze tuinen.

De specifieke invulling van elk plein stemden we af op de noden van de toekomstige bewoners.

Benieuwd hoe elk plein eruit komt te zien? Lees het interview met landschapsarchitect Tom Wierts

Interview Tom Wierts
 • Partner ACA V2
 • ACA normaalschool 01

Stap mee binnen in dit ongezien project in hartje Lier …

Een kwartiertje?

Ja! Ik wens een afspraak

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.